Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FALATKÁK

1997.10.24

11-12 hónapos kortól a babák szívesen esznek apró kenyérfalatkákat, de a nagyobbak is szívesebben eszik az apró "szendvicseket", mint az egész szelet kenyérbõl készülteket. Nagyon vékonyra szeletelt kenyérbõl készítsük vagy vékony karikára vágott kiflibõl. A szeleteket megkenjük az alábbi krémekkel, majd a sós falatkák tetejére nagyobb, már rágni jól tudó gyerekeknél apró paradicsom-, uborka-, retek- vagy paprikadarabkákat, az édesekre gyümölcsdarabokat teszünk.
Krémek a falatkákhoz:
(A krémeket megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt, amibõl készülnek eleve sós.)
Almás krémsajt
    1 evõkanálnyi krémsajtot összekeverünk egy evõkanálnyi üvegreszelõn lereszelt almával.
Gyümölcsös túrókrém
    1 evõkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evõkanálnyi szintén áttört puha gyümölccsel (meggyel, sárga- vagy õszibarackkal, banánnal, 1 evõkanálnyi narancslével, nagyobbaknak málnával, eperrel). Cukorral (vaníliás cukorral a legfinomabb) és pár csepp citromlével ízesítjük.
Húskrém
    1 evõkanálnyi darált fõtt csirkehúst jól kikeverünk 1 evõkanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra vágott snidlinggel.
Májkrém
    1 evõkanálnyi darált fõtt csirke- vagy sertésmájat habosra keverünk 1 evõkanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele cseppnyi mustárt.
Mandulás túrókrém (1 éven felülieknek)
    1 evõkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evõkanál babareszelõn lereszelt almával és 1 kávéskanál nagyon finomra darált mandulával. Pici cukorral ízesítjük.
Paprikakrém
    2 evõkanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál nagyon finomra reszelt nem csípõs zöldpaprikával.
Párizsis krém
    1 evõkanál finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) párizsit jól kikeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.
Sajtos krém
    1 evõkanál finomra reszelt sajtot (pl. Trapista) jól összekeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.
Sonkás krém
    1 evõkanál finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) gépsonkát jól kikeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.
Szalonnakrém
    1 evõkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával és 2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi) szalonnával. (Az egészen pici, 10 hónap körüli babák is nagyon szeretik.)
Tojáskrém
    1/2 keményre fõzött tojást nagyon apróra vágunk, aztán habosra keverjük 1 evõkanál margarinnal. Keverhetünk bele 1 kávéskanál reszelt sajtot. nagyobb gyerekeknek apróra vágott snidlinget, esetleg cseppnyi mustárt.
Tonhalkrém (másfél-két éven felülieknek, a csecsemõknél a hal allergiát okozhat)
    1 evõkanálnyi konzerv tonhalat (legjobb a nem olajos) villával szétnyomkodunk, aztán elkeverjük 1 evõkanál margarinnal. Néhány csepp citromlével ízesítjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.