Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGES NOKEDLI

1997.10.02

Kép 4-5 evõkanál zöldborsót, 1 nagy karfiolrózsát és 2 db kisebb sárgarépát enyhén sós-cukros vízben puhára fõzünk, majd külön-külön szitán áttörjük vagy turmixoljuk a zöldségeket. 25 dkg lisztbõl 2 tojással, vízzel és csipetnyi sóval nokedlitésztát készítünk. Éppen csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll, utána három részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a karfiolpépet, a másikba a répát, a harmadikba a borsót (kisebb gyerekeknek a borsót mindenképpen szitán paszírozzuk át, hogy a héja ne kerüljön az ételbe). Elõször a fehér (karfiolos) tésztát szaggatjuk  nokedliszaggatóval forró vízbe, amikor megfõtt, szûrõkanállal kihalásszuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Utána következik a narancssárga tészta. Végül a zöld.


    A sima nokedlihez hasonlóan tálalhatjuk húsból vagy zöldségekbõl készült pörköltekkel. Kisebb gyerekeknek azonban inkább különféle mártásokkal kínáljuk.

Jól illik hozzá például a Sajtmártás:
    1evõkanál margarint felolvasztunk, belekeverünk 1 evõkanál lisztet, a tûzrõl lehúzva csomómentesen elkeverjük 3 dl tejjel. Csipet sóval ízesítjük. A tûzre visszatéve, állandóan kevergetve besûrítjük. Belekeverünk 5-10 dkg reszelt sajtot, és még egyszer felforraljuk. Ugyanígy készíthetünk sonka- vagy zöldségmártást, ha a mártásalapba sajt helyett darált vagy apróra vágott sonkát vagy valamilyen zöldségpépet keverünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.